Wat?
Concept
Opdracht

Het protest van Homer

Wat?
Concept  Lay-out  Teamwerk

Al heel lang wou ik iets schrijven over het ontwerp van de laatste plaat van Homer ‘The Politics of Make Believe’. Dit ontwerp is al drie jaar oud. De CD en de muziek dus ook. Maar de teksten en lay-out zijn nog steeds heel actueel.

Het boekje van de CD is opgevat als een handleiding om te protesteren. De inhoud van de teksten van ‘The Politics of Make Believe’ bevat maatschappelijke issues. Het is gemakkelijk om ‘vind ik leuk’ te klikken achter je bureau met een warm dekentje. Het boekje zet aan tot actief protesteren, compleet met sjablonen en uitgetekende handleiding.

Voor de LP hebben we deze sjablonen ‘in het echt’ gebruikt. Via de tentoonstelling Typografie door tieners was er een oproep om een letter in karton te komen maken voor de lancering van het project. En natuurlijk kon ik dit niet laten liggen om dit te gebruiken voor Homer. Met een aantal mensen hebben we een zeer simpele ‘H’ in elkaar geknutseld.

Deze hebben we geverfd met de kleuren van de CD-hoes en bespoten met de sjablonen die we ook in de LP voorgesteld hebben. Verder lijkt het alsof de ‘H’ beschoten is door indianen door de pijlen, want politiek lijkt soms een spel gespeeld door cowboys en indianen.

Daar hebben we dan een fotootje van gemaakt… en voilà de cover voor de LP is klaar. Het was fijn om eens iets te doen, weg van de computer. (We gaan het hier niet hebben over de uren en uren en uren tijd die we erin gestoken hebben.)

Supporters:

Achteraf hebben we de H op de cd-voorstelling gezet en iedereen mocht er een protest-zinnetje op schrijven. Daarna is de ‘H’ ritueel verbrand. Daar heb ik geen foto’s van. Niet alles moet gefotografeerd worden.

reageren

Opdracht

Fit in je hoofd

Wat?
Campagne  Concept

Elk jaar organiseert de WFMH (World Federation for Mental Health) de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Doel van deze dag (10 oktober) is de geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen van het brede publiek.

Logo Waasland organiseert samen met de stad Sint-Niklaas een campagne om dit lokaal onder de aandacht te brengen. Vorig jaar was het de bedoeling om een campagnebeeld te ontwikkelen. Op 10 oktober gingen ze actie voeren in het station. Een beeld is maar een beeld. Het was leuker om iets anders te doen. De campagne is gebaseerd op een campagne Fit in je hoofd van de Vlaamse overheid. Dit is een methodiek van een reeks stappen waarmee iedereen zijn geestelijke gezondheid kan versterken. We hebben drie flyers ontwikkeld gebaseerd op 3 stappen. Beweeg. Gun jezelf rust. Probeer iets nieuws. Ze zijn geïllustreerd met een figuur, deze illustratie loopt fysiek door in het touwtje. Dit werd aan vele fietsen bevestigd aan het station en uitgedeeld. Verder hadden ze ook springtouwen en hangmatten in het station gezet.

Dit jaar was het thema ‘Vind jezelf oké’. Eerst was het de bedoeling om een postkaart te maken met een leuke tekening zodoende dat mensen complimenten opschreven en opstuurden. Uiteindelijk is het een stickervel geworden waarop al enkele complimenten stonden. Het is eenvoudig en laagdrempelig. Je kan het aan eender wie geven en zelfs anoniem.
Pieter heeft deze complimenten mooi uitgetekend.

Last but not least. Via de post kregen we samen met de stickervellen een mooi compliment van Eline. Ze schrijft: Het was supergeslaagd en tovert een glimlach op de mensen hun gezicht. :-). Toch fijn om de week mee te beginnen!

reageren

Opdracht

Storm

Wat?
Concept  Lay-out  Logo en huisstijl

Na een inactiviteit van drie maanden wegens moederschapsrust ben ik terug achter mijn computer gekropen. Het is geen simpele opdracht geweest om als zelfstandige drie maanden out of the picture te zijn, zowel financieel als organisatorisch. Om als zelfstandige vrouw baby’s te krijgen, moet je gespaard hebben en vooraf serieus wat projectmanagment doen om jobs in goed banen te leiden. Gelukkig had ik Pieter en Grietje die mij hielpen. Het is allemaal goed gegaan, weer een ervaring rijker op professioneel en persoonlijk vlak. Maar als ik zelfstandige moeders in spé één tip mag geven: beloof niks aan je klanten tijdens je moederschapsverlof, want je krijgt niks gedaan. Zo’n hummeltje, dat is pas werken! Dag en nacht!

Iedereen verwachtte veel van het geboortekaartje. Het is een oude traditie die in hedendaagse communicatievorm totaal verouderd is. Iedereen weet al hoe hij heet, hoeveel kg hij weegt en hoelang hij is, nog voor het kaartje in de bus valt. Dus waarom doen we het dan toch allemaal? Ons kaartje was veel te laat klaar en pas twee weken na de bevalling (of laat ons juist zijn: keizersnede) opgestuurd. Toch zitten mensen er op te wachten en heb ik meermaals de vraag gekregen waar het kaartje bleef.

Bon, het verhaal van het ontwerp. Een persoonlijk project is steeds moeilijk. Je wilt iets helemaal anders doen of nieuwe technieken proberen. Dat vraagt tijd. Het is een simpel ontwerp, maar heb er ontzettend lang aan gezeten. Het ontwerp ligt in de lijn van wat ik tegenwoordig doe in andere projecten. Het werken met een kapstok is toch mijn corebusiness geworden. En daarom is het weer een conceptje geworden. Het kaartje heeft een simpele typografische look. Het doet wat het moet doen, de mensen informeren over datum, gewicht, lengte etc. Het lettertype heet Farao en is ontwikkeld door een designer met de naam Frantisek Storm. Hij heeft een eigen bedrijf dat Storm Type noemt. Tja.
Verder heb ik het laten drukken door Jozias Boone op groeipapier. Het was een zeer lastig drukproces met letterpress en ik denk niet dat hij het nog ooit gaat doen. Dus het is een zeer uniek kaartje.
Het concept heeft een ecologische knipoog. Gooi het kaartje niet weg, maar plant het. Ons hartje groeit…
De enveloppen zijn van gerecycleerd papier.

Het dankkaartje is niet gedrukt op groeipapier, dat wou ik Jozias niet meer aandoen.

Voor de snoepzakjes heb ik een stempel laten maken met als boodschap ‘om op te eten’. HIJ is om op te eten… maar ook de snoepjes.

Zie Behance voor grotere foto’s.

reageren [1]

Opdracht

Mediaraven en tangrammen

Wat?
Concept  Lay-out  Logo en huisstijl  Teamwerk  Webontwerp

Het logo en de huisstijl van Mediaraven is gebaseerd op een chinese puzzel, de tangram.

Mediaraven vzw vertegenwoordigt een aantal zijprojecten die de look en feel van de huisstijl mogen bevatten, maar toch anders zijn.

De symboliek van een tangram past mooi in het Mediaravenplaatje. Het is een spel en wordt geassocieerd met jeugdbewegingen, jeugdwerkingen en dergelijke meer. Het is ook een systeem en dat linken we aan CMS (drupal), wireframes en allerhande mediatechnieken. Spelen hebben spelregels. Hoe meer we spelen hoe beter we worden, het vergt inzicht en een vorm van handigheid. Dit staat symbool voor de vele workshops en vormingen die binnen Mediaraven gegeven worden. Maar het blijft een spel en het moet fun en plezierig zijn en wordt in de vrije tijd gespeeld. Mediaraven kan enkel maar bestaan door hun vele vrijwilligers.

De huisstijl is eenvoudig uitgewerkt. Weg met overbodige frulletjes en tierlantijntjes. Back to basics. De inhoud moet duidelijk naar voor komen en mag niet tegengehouden worden door een onnodige overvloed aan illustratieve zij-elementen.

De kleuren van de beeldmerken worden niet zomaar gekozen. Ze horen bij de figuur die gevormd wordt. Het beeldmerk van ‘Koken op kamp’ is een appel. Deze appel is rood en heeft een groen steeltje. De raaf is zwart met blauwige tinten. Mannekes hebben zwarte of bruine broeken aan, hun hoofden zijn rood of oranje (geen blauw of groen bijvoorbeeld, de hulk bestaat volgens de laatste berichten nog steeds niet).

Het was alvast een flinke ontwerpjob. Website en hun afgeleide deelwebsites, groetenkaarten, naamkaartjes, enveloppen, Word-templates (in samenwerking met Studio Vlerk), t-shirts en een huisstijlhandboek met de regels, een noodzakelijke tool bij werken met vrijwilligers.

Een overzichtje:

De websites vind je ook op www.mediaraven.be

reageren

Opdracht

SOLIDAIR Sint-Niklaas

Wat?
Concept  Logo en huisstijl

In 2011 was Sint-Niklaas de allereerste UNICEF Solidariteitsstad. Het hele jaar werkten het stadsbestuur, de Actie- en Adviesgroep Solidariteit, scholen en tal van verenigingen samen om kinderrechten en internationale solidariteit in de kijker te plaatsen.

Dit zorgde voor een ongeziene dynamiek in de stad. Nooit eerder werkten zoveel uiteenlopende organisaties rond een Noord-Zuidgerelateerd thema. (Citaat uit de website)

Sint-Niklaas wil zich verder profileren als solidaire stad. MadebyHanna werd aangesproken om dit grafische en communicatief verder uit te werken. Samen met Serge van Brandwoordman (communicatie) en Sandy van TienTien (copywriter) werkten we dit verder uit en een brainstorm later was SOLIDAIR Sint-Niklaas geboren.

Ons basiswoord is ‘SOLIDAIR’. We hebben bewust ‘solidariteitsstad’ ingekort omdat dit niet overeenstemt met een optimale leesbaarheid. Solidair is simpeler en gemakkelijker leesbaar.

We kiezen voor een solide letter die er staat. Bam!
Geen frulletjes en tierlantijntjes, maar recht voor de raap. De essentie blijft over!

Het basiswoord fungeert als een soort draagvlak voor verschillende uitlopers. We willen immers dat het concept gaat leven / een gezicht krijgt / verhalen vertelt. Zoals bijvoorbeeld:
Wij zijn ‘SOLIDAIR’ en wij zijn er trots op!!!

Deze affiche zal meer in het straatbeeld van de stad verschijnen. De mensen worden persoonlijk aangesproken.

Solidariteit is een simpel woord. Het is geen internationaal woord, maar als we het vertalen weet iedereen waarover we spreken. Door de vertalingen in het concept te integreren, maken we de campagne meteen toegankelijker voor niet-Nederlandstalige doelgroepen, en illustreren we de boodschap: we willen alle nationaliteiten betrekken bij dit initiatief.

Als we het in verschillende talen vertalen, krijgen we een mooie mix van lettertekens. Mensen van andere origine kijken op als ze hun eigen taal zien staan (stopping power). Het is een extra stimulans om de rest ook te lezen.
De taaldrempel wordt meteen omzeild, de campagne krijgt een ‘glocal’ (local + global) karakter.

Grafisch gezien geeft deze mix van talen een wereldse indruk. Het benadrukt ook het werelds karakter van alle projecten onder de noemer SOLIDAIR. Zonder afgeleid te worden door andere grafische elementen zoals bloempjes en krullen, weet je meteen waarover het gaat. De essentie blijft overeind: een mens die een ander mens helpt. Allemaal werken we mee, groot, klein, dik, dun, Nederlandstalig of anderstalig.

reageren

Opdracht

Gilbert en George

Wat?
Concept  Illustraties

En ineens sta je in de Weekend Knack… Niet omwille van eigen werk of omdat je zo belangrijk bent om geïnterviewd te worden, maar door mensen te helpen. Ja ja, zo kan het ook. Sophie Pillen , styliste van beroep, belde me op met een dringende vraag. Via via had ze mijn gegevens te pakken gekregen en of ik niet snel een voorstel wou doen voor haar project voor Weekend Knack.
Gezien ik niet zoooo veel werk had, wegens redenen die ik later ooit nog wel eens zal vernoemen, leek me het tof om dit te doen.
Ze had een hoopje foto’s voor me die ik zo moest bewerken dat het lichtjes op een werk van Gilbert en George leek. Gilbert en George waren voor mij totaal onbekende namen. (Later bleek dat ik precies de enigste was die ze niet kende… tja). Wat doe je dan? Googlen…

Wegens tijdgebrek heb ik niet meer gedaan dan dat. Ik weet eigenlijk enkel dat ze kunstenaars zijn. En dat ze dingen maken die op glasramen lijken.

Het enigste wat ik dan gedaan heb, is lijnen getrokken en proberen achtergronden te maken die wat weg hebben van hun werken. Ik ben er niet te fel mee bezig geweest en het was goed. Soms mag het ook eens vlot gaan. Het werd goed onthaald en ik had weer een tevreden klant.

Mijn covervoorstel heeft moeten wijken voor onderstaand beeld.

Maar dat neemt niet weg dat ik het hier wel kan voorstellen!

En zo geraak je dus in de Weekend Knack en ineens prijkt je naam gedrukt in het boekje dat elke woensdag in de brievenbus ligt.

reageren [1]