Wat?
Teamwerk
Opdracht

Het protest van Homer

Wat?
Concept  Lay-out  Teamwerk

Al heel lang wou ik iets schrijven over het ontwerp van de laatste plaat van Homer ‘The Politics of Make Believe’. Dit ontwerp is al drie jaar oud. De CD en de muziek dus ook. Maar de teksten en lay-out zijn nog steeds heel actueel.

Het boekje van de CD is opgevat als een handleiding om te protesteren. De inhoud van de teksten van ‘The Politics of Make Believe’ bevat maatschappelijke issues. Het is gemakkelijk om ‘vind ik leuk’ te klikken achter je bureau met een warm dekentje. Het boekje zet aan tot actief protesteren, compleet met sjablonen en uitgetekende handleiding.

Voor de LP hebben we deze sjablonen ‘in het echt’ gebruikt. Via de tentoonstelling Typografie door tieners was er een oproep om een letter in karton te komen maken voor de lancering van het project. En natuurlijk kon ik dit niet laten liggen om dit te gebruiken voor Homer. Met een aantal mensen hebben we een zeer simpele ‘H’ in elkaar geknutseld.

Deze hebben we geverfd met de kleuren van de CD-hoes en bespoten met de sjablonen die we ook in de LP voorgesteld hebben. Verder lijkt het alsof de ‘H’ beschoten is door indianen door de pijlen, want politiek lijkt soms een spel gespeeld door cowboys en indianen.

Daar hebben we dan een fotootje van gemaakt… en voilà de cover voor de LP is klaar. Het was fijn om eens iets te doen, weg van de computer. (We gaan het hier niet hebben over de uren en uren en uren tijd die we erin gestoken hebben.)

Supporters:

Achteraf hebben we de H op de cd-voorstelling gezet en iedereen mocht er een protest-zinnetje op schrijven. Daarna is de ‘H’ ritueel verbrand. Daar heb ik geen foto’s van. Niet alles moet gefotografeerd worden.

reageren

Opdracht

Op zoek naar grafisch enthousiasme

Wat?
Teamwerk  Werkplek

Deze vacature is gesloten. Ik ben bezig met de selecties en zal iedereen iets laten weten. Door de grote opkomst kan dit nog wel even duren.

—————-

Pieter gaat het schip verlaten, dus Hanna is op zoek naar een zelfstandige ontwerper/ster die haar in loondienst parttime kan bijstaan om samen een team te vormen.

Voor wie het nog niet weet:
De missie van MadebyHanna is om de waarde van goed design in de wereld van non-profit te brengen. Werken met de middelen die er zijn om eerlijke duurzame grafische oplossingen te vinden. Een concept dat werkt, krijgt voorrang op esthetiek. Als hieruit ecologische en/of sociale winst voortvloeit, dan is er veel bereikt. Door de jaren heen heeft ze zich weten te omringen met gespecialiseerde freelancers die een aanvulling vormen op haar grafische expertise.

De portfolio website is in de maak, maar ondertussen kan je recentere projecten bekijken op: www.behance.net/MadebyHanna of een beetje lezen op deze blog.

Jouw uitlaatkleppen

1. Zetwerk voor drukwerk
• Kleine flyer / folders op basis van een bestaande huisstijl of bestaande templates.
• Lay-outen van tijdschriften op basis van bestaande lay-out
• Jaarverslagen, brochures, boeken, … opmaak afwerken vanuit bestaand ontwerp
• Correcties uitvoeren op boeken, brochures, …

2. Ontwerp volgens of ver weg van bestaande huisstijl
• Drukwerk of digitaal (affiches, folders, brochures, boeken, …)
• Websites
• Eventueel: illustraties.

3. Communicatie zonder schroom
• Direct communiceren met klanten, drukkers, copywriters, fotografen, …

4. Brainstorm
• Meedenken bij nieuwe opdrachten en concepten. Verbanden leggen en creatieve ideeën op tafel gooien.
• Deze ideeën kunnen uitvoeren volgens een bepaalde filosofie.

Skills die wij verwelkomen

• Adobe Creative Suite (belangrijkste = Indesign)
• Drukklaar maken van bestanden voor drukker
• Papierkennis
• Interesse in typografie
• Communicatief. Vlotte omgang met mensen.
• Sterk in planning
• Goed kunnen inschatten wat een klant wilt
• Enthousiast
• Creatief.

Een lijstje van dingen waarvoor we extra applaus geven (geen must):

• Templates uitwerken in MsOffice op PC.
• Basiskennis HTML, CSS // webdesign
• Kennis van CMS’en
• Beetje kennis van fotografie
• Schrijven.

What’s in it for you?

• Parttime job 13 uur/week (vanaf januari of later)
• Flexibele uren naargelang de opdracht
• Mogelijkheid tot gratis fulltime gebruik van atelier in Antwerpen/Borgerhout (met een croque-monsieur machine en kuisvrouw)
• Een positieve collega
• Ruimte om creatief te zijn
• Andere voordelen bespreekbaar.

Stuur een mailtje.

reageren

Opdracht

Myra Fotografie

Wat?
Logo en huisstijl  Teamwerk

Myra Fotografie is geen onbekende in de wereld van huwelijks- en portretfotografie. Ze heeft zich gespecialiseerd in deze domeinen met een zeer herkenbare eigenheid. Ze anticipeert op wat er ‘hot’ is en op dit moment is dat de retrolook. Ze combineert haar fotografie met haar ervaring als styliste en komt zo tot pareltjes. Door haar interesse in andere creatieve gebieden, gaat ze handig aan de slag met bijproducten ‘van stoefboekjes tot feestvlaggen’ (zoals ze het zelf verwoordt…)!
Desondanks haar interesse en ervaring in grafisch ontwerp is een logo en huisstijl toch nog een aparte corebusiness en daarvoor is ze bij MadebyHanna komen aankloppen.
Het is ook gemakkelijker om als externe te kijken naar wat er nodig is, dan er zelf mee aan de slag te gaan.
Haar stijl is heel specifiek, maar haar logo moest tijdloos zijn. Uiteindelijk heb ik een heel reeks van huisstijlregels en elementen aangereikt die ze kan gebruiken voor haar gamma en waarmee ze verder kan werken.

Het logo is gebaseerd op het lettertype Poster Bodoni. De lettervormen zijn gereduceerd tot bijna geometrische vormen. En toch blijft het woord leesbaar.

Deze vormen kunnen gebruikt worden doorheen de huisstijl. Ze kan het eerder decoratief gebruiken of er haar foto’s in plaatsen.
De kleuren zijn gebaseerd op de kleuren die ijsjes hebben, pistache-groen, aardbei-rose,…

Hier zie je hoe ze er zelf mee aan de slag is gegaan… mooi mooi…

Haar website is gemaakt en ontworpen door Duall op basis van de huisstijl.

Dit project staat op Behance.

reageren

Opdracht

The Sedan Vault

Wat?
Lay-out  Teamwerk

Een LP-hoes of een CD-hoes maken is toch wel de droom van vele ontwerpers. Niet alleen omdat het een aangenaam onderwerp is (muziek), maar ook omdat er dan een zekere zin van artistieke vrijheid is.
Maar je maakt een hoes voor een artiest en moet je sowieso overeenkomen. Logisch toch? Het is niet jouw muziek, maar die van een ander.
Voor mij is een opdracht niet enkel en alleen artistieke vrijheid. Een groot deel van een opdracht is samenwerken en overeenkomen: een relatie opbouwen met je klant en samen tot resultaten komen. Ontwerpen is niet alleen in je eigen hoofd dingen creëren, maar eerder samen. En dat maakt het fun.
De mannen van The Sedan Vault waren al eerder bezig met de opnames van een nummer uit hun nieuw album Minutes To Midnight, Streetwalkers .
De clip is gemaakt door Danny Willems, gedraaid in London en geacteerd door Kip Johnson.

Ik vond het een superleuke clip met bruikbare beelden. De compositie van de choreografie van de acteur maakt grillige figuren in schaduwen… Enkele van deze composities hebben we uit de clip gehaald en gebruikt voor de CD- en LP-hoes.

Deze grafische figuur vertegenwoordigt een klok van telkens vijf minuten. De figuur is helemaal uiteen gehaald. Het refereert naar de titel Minutes to Midnight, het nachtleven ontrafelt, een dankbaar element om toe te voegen in de verschillende dragers voor deze muziek.

reageren

Opdracht

Ieders Stem Telt 2014

Wat?
Campagne  Teamwerk

De verkiezingen zijn bijna daar en de stemtesten vliegen rond onze oren.

Ieders Stem Telt is een initiatief van Samenlevingsopbouw, Welzijnszorg, Welzijnschakels en Uit de Marge. Het is opgestart voor de gemeenteraadsverkiezingen en ondertussen een vaste waarde geworden in het sociale landschap.

Deze keer hebben ze geen sociale stemtest geïntroduceerd, maar een interactieve campagne. Mensen bewust maken van de noodzaak van sociale steun door het tonen van situaties die nu nog steeds in België voorkomen.
De website is uitgevoerd door Volta. Maar het oorspronkelijke logo en de ‘huisstijl’ komt van MadebyHanna. www.iedersstemtelt.be

Hier en daar hebben we nog wat drukwerk moeten doen. O.a. deze kaartjes en ook een nieuwsjaarskaartje waarvan Pieter de illustraties maakte.

reageren

Opdracht

Van 2013 naar 2014

Wat?
Teamwerk  Werkplek

Eerst en vooral…
Dank je wel, klanten en partners, voor de boeiende kruisbestuiving in 2013. We breien in 2014 met veel plezier een creatief vervolg aan onze samenwerking. Op een mooi en inspirerend 2014!

In 2013 zijn er een aantal boeiende veranderingen gebeurd binnen MadebyHanna.
Grietje is sinds jaar en dag mijn helpende hand op freelancebasis. Een paar maanden geleden sloeg ze een nieuwe weg in en ging ik op zoek naar een nieuwe collega. Na wat freelancewerk kwam Pieter Boels op 1 oktober in dienst als vaste werknemer. Succes Grietje, welkom Pieter!

Aan alles komt een eind, zo ook aan ons contract van de mooie loft in de Kroonstraat. We beleefden er een leuke tijd met hard werken, maar ook veel plezier. En toen werd het duurder en wilden we ieder een andere richting uit…
Ons nieuwe atelier ligt in de Bleekhofstraat in Antwerpen. Het is slechts enkele meters verder: Borgerhout is om de hoek met nog altijd dezelfde bakker.
Onze eigen ruimte van 35 vierkante meter staat al behoorlijk vol. Wat een mens toch niet allemaal verzamelt door de jaren heen…

Misschien heb je het al gezien: onze blog kreeg een nieuw jasje aangemeten door Jan Haker. Een samenwerking die we graag zouden voortzetten, ware het niet dat Jan de handen vol heeft aan zijn band Kensington en hierdoor geen tijd meer heeft voor webopdrachten.
Voor Jan was 2013 een topjaar, hopelijk meer van dat in 2014. Succes Jan!

2014. Goede voornemens gaan gepaard met wilde dromen, stille wensen en nieuwe doelen.

Website
Op nummer 1? Een nieuwe portfoliowebsite, zodat iedereen kan zien wat een mooie, professionele en kwalitatieve realisaties op ons palmares staan.

Engagement
Iets wat me al lang bezighoudt: eigen projecten met een sociaal, ecologisch of maatschappelijk tintje. Hoe en wat? Verzin je mee?

Rendement
Ook MadebyHanna ontsnapt niet aan hogere kosten. Na een lange ‘pauze’ zonder tariefaanpassingen, indexeren we onze uurtarieven.

Kwaliteit
We blijven doen wat we goed kunnen: kwaliteit en service leveren voor socialprofitorganisaties en bedrijven met een MVO-insteek.

Klein wonder
De zomer wordt spannend: in juni breng ik een klein wonder op de wereld.
Pieter blijft op post (behalve eind juli, dan is hij met vakantie). Begin september ben ik ook weer paraat.

reageren [1]