Wat?
Lay-out
Opdracht

Het protest van Homer

Wat?
Concept  Lay-out  Teamwerk

Al heel lang wou ik iets schrijven over het ontwerp van de laatste plaat van Homer ‘The Politics of Make Believe’. Dit ontwerp is al drie jaar oud. De CD en de muziek dus ook. Maar de teksten en lay-out zijn nog steeds heel actueel.

Het boekje van de CD is opgevat als een handleiding om te protesteren. De inhoud van de teksten van ‘The Politics of Make Believe’ bevat maatschappelijke issues. Het is gemakkelijk om ‘vind ik leuk’ te klikken achter je bureau met een warm dekentje. Het boekje zet aan tot actief protesteren, compleet met sjablonen en uitgetekende handleiding.

Voor de LP hebben we deze sjablonen ‘in het echt’ gebruikt. Via de tentoonstelling Typografie door tieners was er een oproep om een letter in karton te komen maken voor de lancering van het project. En natuurlijk kon ik dit niet laten liggen om dit te gebruiken voor Homer. Met een aantal mensen hebben we een zeer simpele ‘H’ in elkaar geknutseld.

Deze hebben we geverfd met de kleuren van de CD-hoes en bespoten met de sjablonen die we ook in de LP voorgesteld hebben. Verder lijkt het alsof de ‘H’ beschoten is door indianen door de pijlen, want politiek lijkt soms een spel gespeeld door cowboys en indianen.

Daar hebben we dan een fotootje van gemaakt… en voilà de cover voor de LP is klaar. Het was fijn om eens iets te doen, weg van de computer. (We gaan het hier niet hebben over de uren en uren en uren tijd die we erin gestoken hebben.)

Supporters:

Achteraf hebben we de H op de cd-voorstelling gezet en iedereen mocht er een protest-zinnetje op schrijven. Daarna is de ‘H’ ritueel verbrand. Daar heb ik geen foto’s van. Niet alles moet gefotografeerd worden.

reageren

Opdracht

Storm

Wat?
Concept  Lay-out  Logo en huisstijl

Na een inactiviteit van drie maanden wegens moederschapsrust ben ik terug achter mijn computer gekropen. Het is geen simpele opdracht geweest om als zelfstandige drie maanden out of the picture te zijn, zowel financieel als organisatorisch. Om als zelfstandige vrouw baby’s te krijgen, moet je gespaard hebben en vooraf serieus wat projectmanagment doen om jobs in goed banen te leiden. Gelukkig had ik Pieter en Grietje die mij hielpen. Het is allemaal goed gegaan, weer een ervaring rijker op professioneel en persoonlijk vlak. Maar als ik zelfstandige moeders in spé één tip mag geven: beloof niks aan je klanten tijdens je moederschapsverlof, want je krijgt niks gedaan. Zo’n hummeltje, dat is pas werken! Dag en nacht!

Iedereen verwachtte veel van het geboortekaartje. Het is een oude traditie die in hedendaagse communicatievorm totaal verouderd is. Iedereen weet al hoe hij heet, hoeveel kg hij weegt en hoelang hij is, nog voor het kaartje in de bus valt. Dus waarom doen we het dan toch allemaal? Ons kaartje was veel te laat klaar en pas twee weken na de bevalling (of laat ons juist zijn: keizersnede) opgestuurd. Toch zitten mensen er op te wachten en heb ik meermaals de vraag gekregen waar het kaartje bleef.

Bon, het verhaal van het ontwerp. Een persoonlijk project is steeds moeilijk. Je wilt iets helemaal anders doen of nieuwe technieken proberen. Dat vraagt tijd. Het is een simpel ontwerp, maar heb er ontzettend lang aan gezeten. Het ontwerp ligt in de lijn van wat ik tegenwoordig doe in andere projecten. Het werken met een kapstok is toch mijn corebusiness geworden. En daarom is het weer een conceptje geworden. Het kaartje heeft een simpele typografische look. Het doet wat het moet doen, de mensen informeren over datum, gewicht, lengte etc. Het lettertype heet Farao en is ontwikkeld door een designer met de naam Frantisek Storm. Hij heeft een eigen bedrijf dat Storm Type noemt. Tja.
Verder heb ik het laten drukken door Jozias Boone op groeipapier. Het was een zeer lastig drukproces met letterpress en ik denk niet dat hij het nog ooit gaat doen. Dus het is een zeer uniek kaartje.
Het concept heeft een ecologische knipoog. Gooi het kaartje niet weg, maar plant het. Ons hartje groeit…
De enveloppen zijn van gerecycleerd papier.

Het dankkaartje is niet gedrukt op groeipapier, dat wou ik Jozias niet meer aandoen.

Voor de snoepzakjes heb ik een stempel laten maken met als boodschap ‘om op te eten’. HIJ is om op te eten… maar ook de snoepjes.

Zie Behance voor grotere foto’s.

reageren [1]

Opdracht

The Sedan Vault

Wat?
Lay-out  Teamwerk

Een LP-hoes of een CD-hoes maken is toch wel de droom van vele ontwerpers. Niet alleen omdat het een aangenaam onderwerp is (muziek), maar ook omdat er dan een zekere zin van artistieke vrijheid is.
Maar je maakt een hoes voor een artiest en moet je sowieso overeenkomen. Logisch toch? Het is niet jouw muziek, maar die van een ander.
Voor mij is een opdracht niet enkel en alleen artistieke vrijheid. Een groot deel van een opdracht is samenwerken en overeenkomen: een relatie opbouwen met je klant en samen tot resultaten komen. Ontwerpen is niet alleen in je eigen hoofd dingen creëren, maar eerder samen. En dat maakt het fun.
De mannen van The Sedan Vault waren al eerder bezig met de opnames van een nummer uit hun nieuw album Minutes To Midnight, Streetwalkers .
De clip is gemaakt door Danny Willems, gedraaid in London en geacteerd door Kip Johnson.

Ik vond het een superleuke clip met bruikbare beelden. De compositie van de choreografie van de acteur maakt grillige figuren in schaduwen… Enkele van deze composities hebben we uit de clip gehaald en gebruikt voor de CD- en LP-hoes.

Deze grafische figuur vertegenwoordigt een klok van telkens vijf minuten. De figuur is helemaal uiteen gehaald. Het refereert naar de titel Minutes to Midnight, het nachtleven ontrafelt, een dankbaar element om toe te voegen in de verschillende dragers voor deze muziek.

reageren

Opdracht

Spiegelingen

Wat?
Boeken  Lay-out

Een tijdje terug heb ik een mooi projectje mogen afronden rond woorden en citaten.

Psychotherapeuten blijken vaak kleine of grote verzamelaars te zijn van woorden. Ze noteren zinnen en citaten uit de literatuur die hen raken, die hen boeien en intrigeren, en bewaren ze in mooie boekjes en schriftjes. (Citaat website van Acco)

Lieve van Lier en Nicole Vliegen, twee straffe madammen en psychologen, verzamelden deze woorden en zochten naar een uitgeverij om deze in een boekje te gieten.

Spiegelingen is te beschouwen als een door therapeuten volgeschreven notaboekje. Het biedt een verzameling aan bespiegelende woorden van dichters en schrijvers omtrent een diversiteit aan levensthema’s waarmee de therapeut in zijn werkkamer wordt geconfronteerd. Ze werden bijeengebracht door psychotherapeuten uit Vlaanderen en Nederland. Het gaat om thema’s als tijd, het leven, verbondenheid, opgroeien, verlies en verdriet… Elk thema wordt ingeleid met enkele bespiegelende gedachten. Verder doen vele citaten gewoon hun werk: ze inspireren, raken of doen je gewoon even stilstaan…

Het boek is bedoeld voor wie van woorden houdt die vorm geven aan levensthema’s; omdat je ze tegenkomt in je werk als psychotherapeut of hulpverlener, of omdat je ze ontmoet in je persoonlijk leven.
(Citaat website van Acco)

Het is niet alleen een boek geworden, maar enkele de citaten uit het boek worden tentoongesteld naast de vaste collectie van Museum M.
Je wordt uitgenodigd om op een nieuwe manier naar de collectie te kijken.
Hier vind je meer informatie.

Allen daarheen! En koop zeker het boekje. Ligt leuk naar je bed. :-)

De typografie is opgevat als een emotionele vertaling van het citaat. De citaten in italic zijn leuk of grappig. Die in bold zijn zwaar en weemoedig. Die in regular hebben geen uitgesproken emotie. Door het boek te doorbladeren ga je onbewust zoeken naar de emotie die je wilt lezen op dat moment.

reageren

Opdracht

Mediaraven en tangrammen

Wat?
Concept  Lay-out  Logo en huisstijl  Teamwerk  Webontwerp

Het logo en de huisstijl van Mediaraven is gebaseerd op een chinese puzzel, de tangram.

Mediaraven vzw vertegenwoordigt een aantal zijprojecten die de look en feel van de huisstijl mogen bevatten, maar toch anders zijn.

De symboliek van een tangram past mooi in het Mediaravenplaatje. Het is een spel en wordt geassocieerd met jeugdbewegingen, jeugdwerkingen en dergelijke meer. Het is ook een systeem en dat linken we aan CMS (drupal), wireframes en allerhande mediatechnieken. Spelen hebben spelregels. Hoe meer we spelen hoe beter we worden, het vergt inzicht en een vorm van handigheid. Dit staat symbool voor de vele workshops en vormingen die binnen Mediaraven gegeven worden. Maar het blijft een spel en het moet fun en plezierig zijn en wordt in de vrije tijd gespeeld. Mediaraven kan enkel maar bestaan door hun vele vrijwilligers.

De huisstijl is eenvoudig uitgewerkt. Weg met overbodige frulletjes en tierlantijntjes. Back to basics. De inhoud moet duidelijk naar voor komen en mag niet tegengehouden worden door een onnodige overvloed aan illustratieve zij-elementen.

De kleuren van de beeldmerken worden niet zomaar gekozen. Ze horen bij de figuur die gevormd wordt. Het beeldmerk van ‘Koken op kamp’ is een appel. Deze appel is rood en heeft een groen steeltje. De raaf is zwart met blauwige tinten. Mannekes hebben zwarte of bruine broeken aan, hun hoofden zijn rood of oranje (geen blauw of groen bijvoorbeeld, de hulk bestaat volgens de laatste berichten nog steeds niet).

Het was alvast een flinke ontwerpjob. Website en hun afgeleide deelwebsites, groetenkaarten, naamkaartjes, enveloppen, Word-templates (in samenwerking met Studio Vlerk), t-shirts en een huisstijlhandboek met de regels, een noodzakelijke tool bij werken met vrijwilligers.

Een overzichtje:

De websites vind je ook op www.mediaraven.be

reageren

Opdracht

Huisstijl VVJ

Wat?
Lay-out  Logo en huisstijl  Webontwerp

Buiten is het mooi weer, maar soms zijn er belangrijkere dingen en dat is het updaten van mijn blog. (euhm) Het werd dringend tijd om iets te vertellen over mijn beste klant van 2011.
VVJ, de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten was na 30 jaar toe aan een nieuwe huisstijl. Het was al bij al geen gemakkelijk parcours. Samen met Bart van Duall hebben we vele voorstellen gemaakt. Uiteindelijk is het volgende uit de bus gekomen.

Het logo is gebaseerd op een sjabloon. Transparantie was het concept. VVJ reikt met al hun info het sjabloon voor goed lokaal jeugdbeleid aan. De jeugddiensten- en consulenten mogen dit sjabloon gebruiken om tot een goed en degelijk beleid te komen.

Partnerlogo of sponsorlogo

En ze kunnen er zelf mee aan de slag!

Zelf mocht ik ook eens proberen… :-)

Het logo heeft geen echte kleur. Sowieso mag het altijd en over neutraal wit of zwart gebruikt worden. Als het logo gebruikt wordt in andere publicaties, mag de vormgever de kleur van het logo afstemmen op het ontwerp van de publicatie.
Elk jaar wordt er een nieuw beeld gekozen/gemaakt dat aansluit tot de uiteindelijke doelgroep van VVJ. Kinderen en jongeren. VVJ bestaat uiteindelijk voor hen.
Dit jaar is het dit beeld.

Vanuit dit beeld wordt alle communicatie verder opgebouwd. Kleuren voor eigen publicaties en stationary worden gekozen uit het kleurenpalet van het beeld. Het wordt gebruikt als cover, in de website, naamkaartje, uitnodigingen, …
Daarom is het belangrijk dat we dit beeld jaarlijks veranderen en zo ook de kleuren gebruikt in stationary en publicaties. Dit zal een frisse dynamiek met zich meebrengen, wat de bedoeling is.

Niet elk product kunnen we in kleine oplages drukken, omwille van financiële of praktisch redenen. Hiervoor hebben we een patroon ontwikkeld. Dit patroon is een extra grafische aanvulling en kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden door de jaren heen. Dit patroon is gebaseerd op het kriskras door elkaar tekenen van lijnen in het sjabloon. Misschien schept dit beeld wat meer duidelijkheid:

Deze kaft is ontworpen met het patroon in een neutraal zwart.

De website is gemaakt in samenwerking met Jeugdwerknet Deze kan je hier bekijken.

Het magazine van VVJ noemt Dropzone. Deze heeft ook een hele restyling gekregen. De cover is belangrijk. De beelden moeten dan ook mooi zijn en spreken. De inhoud spreekt voor zich. De eerste dropzone van elk jaar zal aanvangen met het huisstijlbeeld.

Check ook zeker volgend artikel. Interieur VVJ.

reageren [1]