Een opdracht begint altijd met enkele basisvragen. Wat is je boodschap? Wie wil je bereiken (doelgroep)? Welke middelen heb je (medium)? Al die dingen samen bepalen wat je wel kunt doen en wat niet. Hoever je hierin gaat is dan ook nog afhankelijk van durf en openheid.

Consortium de Rank organiseert onderwijs in gevangenissen. Zij hebben elk half jaar een brochure waarin alle opleidingen opgesomd staan.

Wat is de doelgroep? Alle gevangenen
Wat is de boodschap? Lees de brochure en schrijf je in!
Welke middelen heb je? Niet veel.

Die laatste vraag is een moeilijke in dit geval. We kunnen als vormgever op geweldige dingen komen, maar in een gevangenis kan je weinig doen en dan ben je ook nog afhankelijk van wat het beleid in die gevangenis wil toelaten. Het komt er op neer dat je enkel beschikt over flyers en affiches. De affiches zijn heel beperkt en kunnen enkel op prikborden tussen een ander arsenaal aan affiches hangen. Ook de flyers zullen in hun brievenbus gestopt worden tussen een hoop ander flyers.
Dus moeten we opvallen tussen de massa.

De onderwijsbrochure is voor de meeste gevangenen niet meteen dé brochure waar ze naar uit kijken. Je moet hen nog extra aanmoedigen om deze te bekijken. We zijn dan begonnen met het maken van teasers, liefst zonder teveel ‘onderwijs’ erop. Zo zijn ze al verbaasd over wat ze zien of lezen en benieuwd waarover het gaat.
Het beeld van deze ‘teaser’ komt dan een paar weken later terug op de brochure, zo maken ze de link met die ene rare affiche die er een paar weken geleden gehangen heeft. Het is niet de bedoeling dat ze meteen doorhebben waarover het gaat bij de teaser, maar eerder dat ze geprikkeld worden.

Natuurlijk is het not-done om met een naaktkalender af te komen… (hoewel dit succes gegarandeerd zou zijn ;-))

Ons eerste teaser was een deurhanger met als slogan “Ik kom vrij en ik neem mee”. Met hieraan gekoppeld een beeld dat hun bezittingen weergeven en daarbij ook een diploma dat ze in de opleidingen verdiend hebben…

Deze deurhanger werd twee weken voordat de brochure er was aan hun deuren gehangen.

Het beeld van de deurhanger komt terug op de brochure

Hieronder vind je een andere teaser.
Affiches met kunstwerken werden overal opgehangen. Onder het kunstwerk vind je informatieplaatje waarop staat geschreven wie dit gemaakt heeft en hoe…

Klik hier voor een grotere versie.

Klik hier voor een grotere versie.

Klik hier voor een grotere versie.