Opdrachtgever
Homer
Opdracht

Het protest van Homer

Wat?
Concept  Lay-out  Teamwerk

Al heel lang wou ik iets schrijven over het ontwerp van de laatste plaat van Homer ‘The Politics of Make Believe’. Dit ontwerp is al drie jaar oud. De CD en de muziek dus ook. Maar de teksten en lay-out zijn nog steeds heel actueel.

Het boekje van de CD is opgevat als een handleiding om te protesteren. De inhoud van de teksten van ‘The Politics of Make Believe’ bevat maatschappelijke issues. Het is gemakkelijk om ‘vind ik leuk’ te klikken achter je bureau met een warm dekentje. Het boekje zet aan tot actief protesteren, compleet met sjablonen en uitgetekende handleiding.

Voor de LP hebben we deze sjablonen ‘in het echt’ gebruikt. Via de tentoonstelling Typografie door tieners was er een oproep om een letter in karton te komen maken voor de lancering van het project. En natuurlijk kon ik dit niet laten liggen om dit te gebruiken voor Homer. Met een aantal mensen hebben we een zeer simpele ‘H’ in elkaar geknutseld.

Deze hebben we geverfd met de kleuren van de CD-hoes en bespoten met de sjablonen die we ook in de LP voorgesteld hebben. Verder lijkt het alsof de ‘H’ beschoten is door indianen door de pijlen, want politiek lijkt soms een spel gespeeld door cowboys en indianen.

Daar hebben we dan een fotootje van gemaakt… en voilĂ  de cover voor de LP is klaar. Het was fijn om eens iets te doen, weg van de computer. (We gaan het hier niet hebben over de uren en uren en uren tijd die we erin gestoken hebben.)

Supporters:

Achteraf hebben we de H op de cd-voorstelling gezet en iedereen mocht er een protest-zinnetje op schrijven. Daarna is de ‘H’ ritueel verbrand. Daar heb ik geen foto’s van. Niet alles moet gefotografeerd worden.

reageren

Opdracht

Vamos

Wat?
Illustraties

Nieuwe ontwerpen voor de t-shirts van Homer

Een paar weken geleden moest ik als thema voor een brochure iets doen met ankers. Dit deed me denken aan die oldscool tattoo’s. Ik ben dan ook de uitdaging aangegaan om dit te tekenen en op een cover te plaatsen. (hierover later meer).
Vlak daarna kwam de vraag om een nieuw ontwerp te maken voor de Homer t-shirts… dus waarom niet ook een tattoo. ‘Vamos’ is hun nieuwe single… Laten we wegdromen ten tijde van de Spaanse bezetting, zeilschepen en grote avonturen. (euh).

Ook een nieuw ‘strak’ ontwerpje.

reageren [1]

Opdracht

Homer 'Wasteland Reflections'

Wat?
Illustraties  Lay-out

Een CD hoes ontwerpen is niet evident. Het is ook vooral persoonlijk en de mannen die de muziek maken, moeten ook content zijn. Ik werk graag met concepten. Het is een kapstok waar je je hele ontwerp aan kan ophangen. Dit maakt het ontwerpproces zoveel gemakkelijker.
De teksten van Homer gingen in deze CD over de maatschappij, zowel negatief als positief.
De pers is een medium dat onze maatschappij vertegenwoordigt. Via verschillende media komen we te weten hoe de wereld in elkaar zit. De kunst is om daaruit je eigen conclusies te trekken en vooral ook kritisch te zijn ten opzicht van deze media. Vandaar de opvatting van het ontwerp. Het boekje is een krant. De CD inlay is een TV en de CD opdruk beschrijft een ronddraaiende krant (denk aan die typische beweging van een krant met een headliner op tv in de jaren stillekes).reageren [1]