Opdrachtgever
Sint-Niklaas
Opdracht

Fit in je hoofd

Wat?
Campagne  Concept

Elk jaar organiseert de WFMH (World Federation for Mental Health) de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Doel van deze dag (10 oktober) is de geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen van het brede publiek.

Logo Waasland organiseert samen met de stad Sint-Niklaas een campagne om dit lokaal onder de aandacht te brengen. Vorig jaar was het de bedoeling om een campagnebeeld te ontwikkelen. Op 10 oktober gingen ze actie voeren in het station. Een beeld is maar een beeld. Het was leuker om iets anders te doen. De campagne is gebaseerd op een campagne Fit in je hoofd van de Vlaamse overheid. Dit is een methodiek van een reeks stappen waarmee iedereen zijn geestelijke gezondheid kan versterken. We hebben drie flyers ontwikkeld gebaseerd op 3 stappen. Beweeg. Gun jezelf rust. Probeer iets nieuws. Ze zijn geïllustreerd met een figuur, deze illustratie loopt fysiek door in het touwtje. Dit werd aan vele fietsen bevestigd aan het station en uitgedeeld. Verder hadden ze ook springtouwen en hangmatten in het station gezet.

Dit jaar was het thema ‘Vind jezelf oké’. Eerst was het de bedoeling om een postkaart te maken met een leuke tekening zodoende dat mensen complimenten opschreven en opstuurden. Uiteindelijk is het een stickervel geworden waarop al enkele complimenten stonden. Het is eenvoudig en laagdrempelig. Je kan het aan eender wie geven en zelfs anoniem.
Pieter heeft deze complimenten mooi uitgetekend.

Last but not least. Via de post kregen we samen met de stickervellen een mooi compliment van Eline. Ze schrijft: Het was supergeslaagd en tovert een glimlach op de mensen hun gezicht. :-). Toch fijn om de week mee te beginnen!

reageren

Opdracht

Natuurlijk groen, moet je doen

Wat?
Illustraties  Logo en huisstijl

De groendienst in Sint-Niklaas probeert om op een ecologische manier met groen om te gaan in de stad. Om dit te communiceren naar de inwoners werd er een logo en huisstijl gevraagd.

Voor het verzinnen van de baseline ‘Natuurlijk groen, moet je doen’ werd een interne wedstrijd uitgeschreven. Tijdens een vergadering werd er gebrainstormd met de klant over de look en feel van het logo. Als externe is het niet steeds mogelijk te weten wat er intern leeft. Luchtballonnen zijn hét uithangbord in Sint-Niklaas en het concept voor het campagnebeeld was snel geklonken.

Het was al gauw duidelijk dat ze eerder een campagnebeeld nodig hadden dan een specifiek logo. Een logo is meer iets voor organisaties of bedrijven. Het is een identiteit. Het campagnebeeld moet sensibiliseren en een boodschap meedragen. ‘Het groen is gezellig en mooi in Sint-Niklaas’.

Dit is het resultaat. Het campagnebeeld.

De baseline kan ook apart gebruikt worden als er compact gecommuniceerd moet worden.

De luchtballon blijft een beeld dat op groot formaat gebruikt moet worden en kan dus niet overal toegepast worden. De elementen van de luchtballon in combinatie met de baseline zijn zeer bruikbaar voor opmaak van folders en flyers of nog kleinere communicatiedragers. De look en feel en de boodschap blijven overeind.

reageren

Opdracht

Stad van de Sint

Wat?
Illustraties  Logo en huisstijl

Er is geen beter moment om mijn Sinterklaas logo voor te stellen als op de dag van de Sint!

Een tijdje geleden vroeg de stad Sint-Niklaas mij om tekening te maken van een plan van de Grote Markt. Dit is de grote opener van een nieuwe site waarin de Stad van de Sint werd voorgesteld. Samen met die tekening is er ook een logo ontwikkeld voor de communicatie rond enkele grote Sint-evenementen in de stad. Alle activiteiten van de Stad van de Sint staan gebundeld op deze site (ontworpen door Coworks).
www.stadvandesint.be


Klik hier voor een groter beeld.

Bij het logo horen basic elementen voor het opmaken van allerhande materiaal.

reageren

Opdracht

SOLIDAIR Sint-Niklaas

Wat?
Concept  Logo en huisstijl

In 2011 was Sint-Niklaas de allereerste UNICEF Solidariteitsstad. Het hele jaar werkten het stadsbestuur, de Actie- en Adviesgroep Solidariteit, scholen en tal van verenigingen samen om kinderrechten en internationale solidariteit in de kijker te plaatsen.

Dit zorgde voor een ongeziene dynamiek in de stad. Nooit eerder werkten zoveel uiteenlopende organisaties rond een Noord-Zuidgerelateerd thema. (Citaat uit de website)

Sint-Niklaas wil zich verder profileren als solidaire stad. MadebyHanna werd aangesproken om dit grafische en communicatief verder uit te werken. Samen met Serge van Brandwoordman (communicatie) en Sandy van TienTien (copywriter) werkten we dit verder uit en een brainstorm later was SOLIDAIR Sint-Niklaas geboren.

Ons basiswoord is ‘SOLIDAIR’. We hebben bewust ‘solidariteitsstad’ ingekort omdat dit niet overeenstemt met een optimale leesbaarheid. Solidair is simpeler en gemakkelijker leesbaar.

We kiezen voor een solide letter die er staat. Bam!
Geen frulletjes en tierlantijntjes, maar recht voor de raap. De essentie blijft over!

Het basiswoord fungeert als een soort draagvlak voor verschillende uitlopers. We willen immers dat het concept gaat leven / een gezicht krijgt / verhalen vertelt. Zoals bijvoorbeeld:
Wij zijn ‘SOLIDAIR’ en wij zijn er trots op!!!

Deze affiche zal meer in het straatbeeld van de stad verschijnen. De mensen worden persoonlijk aangesproken.

Solidariteit is een simpel woord. Het is geen internationaal woord, maar als we het vertalen weet iedereen waarover we spreken. Door de vertalingen in het concept te integreren, maken we de campagne meteen toegankelijker voor niet-Nederlandstalige doelgroepen, en illustreren we de boodschap: we willen alle nationaliteiten betrekken bij dit initiatief.

Als we het in verschillende talen vertalen, krijgen we een mooie mix van lettertekens. Mensen van andere origine kijken op als ze hun eigen taal zien staan (stopping power). Het is een extra stimulans om de rest ook te lezen.
De taaldrempel wordt meteen omzeild, de campagne krijgt een ‘glocal’ (local + global) karakter.

Grafisch gezien geeft deze mix van talen een wereldse indruk. Het benadrukt ook het werelds karakter van alle projecten onder de noemer SOLIDAIR. Zonder afgeleid te worden door andere grafische elementen zoals bloempjes en krullen, weet je meteen waarover het gaat. De essentie blijft overeind: een mens die een ander mens helpt. Allemaal werken we mee, groot, klein, dik, dun, Nederlandstalig of anderstalig.

reageren

Opdracht

Kusje voor jeugd in Sint-Niklaas

Wat?
Logo en huisstijl  Webontwerp

Bijna 70% van mijn opdrachten zijn tegenwoordig (of toch deze maand) het ontwerpen van websites. Webdesign is voor de mij de laatste maanden een hele leerschool, mede dankzij mijn collega’s/roommates van Duall die me al heel wat interessante tips gegeven hebben over het reilen en zeilen van het www. Geen lachertje hoor. Hoe meer je er van te weten komt, hoe moeilijker het wordt om in een sakker en een vloek een website klaar te hebben. Er komt zoveel bij kijken.
Vroeger zette ik gewoon een ontwerp klaar en de programmeur/webontwikkelaar gaat er mee verder. Er zijn dan twee factoren die belangrijk zijn. Ofwel is de programmeur ook een beetje een designer en kan die je ontwerp heel goed interpreteren en dit omzetten naar een mooie website. Ofwel moet je zelf heel wat meer moeite doen om de lay-out zo goed mogelijk aan te pakken zodoende dat het gemakkelijker wordt voor de programmeur. Weten wat het allemaal inhoudt en waarom je bepaalde dingen op een bepaalde manier ontwerpt, wordt wel heel belangrijk. Webfonts, kleuren, grootte van een tekst, verhoudingen, wireframes, rijen en kolommen (grids), pixels, welke CMS? … en nog veel meer te leren…

Voor mij zijn websites niet alleen balkjes maken, kadertjes trekken, lettertypes en kleuren kiezen. Er moet op zijn minst toch een concept, kapstok of logo zijn om van te vertrekken. Dat is iets wat vele klanten vergeten. Je kan een website willen, maar het is je uithangbord en communiceert direct met de surfer. Daar moet ook tijd voor uitgetrokken en over nagedacht worden. Vele relaties beginnen met liefde op het eerste zicht. Wel, websites zijn dikwijls het eerste zicht van vele organisaties.

De dienst Jeugd heeft me gevraagd een algemeen logo te maken rond jeugd in Sint-Niklaas en een website. Het was één van de eerste websites die ik ooit gemaakt heb en vind dat ze vrij goed omgezet zijn door de webontwikkelaar.

Er is niks zo heerlijk als een visueel aantrekkelijke huisstijl. Herkenbaarheid is hier één van de belangrijkste voorwaarden. Het is de basis van de reden waarom gekozen wordt voor een huisstijl.

Daarom heb ik mij gebaseerd op het kruisje (x) van de Sin-city . De Sin-city is ondertussen al ingeburgerd bij de jeugd in Sint-Niklaas en hét communicatiemiddel naar de uitgaande jeugd.

Dus qua herkenbaarheid kan dit al tippen. Het kruisjes hangt symbolisch vast aan verschillende zaken die goed passen bij dit onderwerp.
• kruisje = kusje in sms-taal. En kussen doen we overal. De mama’s aan de schoolpoort, bij het afzetten op een evenement. Kussende pupers, …
• Het is ook een aanduiding. Het aankruisen van iets. Iets dat je wilt doen of beleven.

Grafisch kunnen we het zeer goed gebruiken in patronen. Leuk voor schutbladen in brochures of iets dergelijks.

Een ander visueel interessant element is de ‘i’. De ‘i’ van info.
De website informeert de burgers over jeugd in Sint-Niklaas.

jeugd.sint-niklaas.be

reageren

Opdracht

De nieuwe Sin-city

Wat?
Lay-out

De Sin-city is een kalender voor de jeugd in Sint-Niklaas. Goeie jeugdcommunicatie. Het is al een klein fenomeen geworden in de stad en het bundelt zowat alle activiteiten van de verschillende jeugdhuizen, maar ook van andere culturele jeugdactiviteiten.
Vorige maand heeft de folder een nieuwe look en feel gekregen.

reageren